Enquesta de Mobilitat Segura i Sostenible de Catalunya (EMSSC) - Observatori de la mobilitat a Catalunya (OMC)

Mobilitat de persones
Servei Català del Trànsit (SCT)
Catalunya
mobilitat segura
enquestes
mobilitat de persones
Catalunya
Enquestes

Enquesta de Mobilitat Segura i Sostenible de Catalunya (EMSSC)


Catalunya mobilitat segura enquestes mobilitat de persones

L’Enquesta de mobilitat segura i sostenible de Catalunya (EMSSC) neix de la necessitat de disposar d’un instrument que faci possible conèixer les característiques de la mobilitat de la població catalana i la percepció de la seva seguretat, tant en l’àmbit interurbà com en l’àmbit urbà. Per tant, amb aquesta enquesta es poden radiografiar i conèixer els patrons de mobilitat a Catalunya.

Fins l’any 2022, l’Enquesta de seguretat pública de Catalunya (ESPC) disposava d’un mòdul específic sobre seguretat viària. La nova EMSSC incorpora preguntes d’aquell mòdul, de manera que es mantenen algunes sèries temporals, alhora que incorpora noves preguntes relacionades amb la mobilitat de la ciutadania a Catalunya.

L’EMSSC neix amb dos objectius:

  • En primer lloc, elaborar un estudi que, coordinat pel Gabinet de Seguretat i Polítiques Transversals i el Servei Català de Trànsit, reculli de forma periòdica informació relativa a la mobilitat a Catalunya i a la seguretat viària i la percepció que en tenen els catalans. Així, l’EMSSC presenta un qüestionari amb preguntes sobre mobilitat amb vehicle propi i amb transport públic (intermodalitat), preguntes de percepció i preguntes sobre elements de seguretat viària per als diferents tipus de conductors.
  • En segon lloc, disposar d’un instrument independent de l’ESPC ha de flexibilitzar tots dos qüestionaris amb la incorporació de nous àmbits d’estudi.

 

L’EMSSC estructura el seu qüestionari en quatre blocs que agrupen variables relatives a la mobilitat, la percepció de la seguretat viària, l’eficàcia de mesures de seguretat i en darrer lloc variables de classificació.

  • Pel que fa al primer bloc, el de mobilitat, les variables que són objecte d’estudi tenen a veure amb la freqüència d’ús del vehicle, l’ocupació d’aquest i el tipus de desplaçaments que es fan, ja sigui en dies feiners ja sigui en dies festius. A continuació s’estudia la mobilitat mitjançant el transport públic, la freqüència d’ús, el nivell de satisfacció i el seu funcionament i el nivell de seguretat percebut. Finalment, el bloc recull algunes preguntes per copsar patrons d’intermodalitat, és a dir, casos en què les persones enquestades utilitzen vehicle propi i transport públic de manera combinada.
  • El segon bloc està dedicat a la percepció de seguretat viària i manté preguntes de la sèrie temporal de l’ESPC. En aquest sentit, interessa conèixer la percepció sobre l’evolució de la seguretat viària, el paper dels Mossos d’Esquadra en la vigilància de les carreteres i la reducció dels accidents de trànsit, la utilitat dels cursos de formació en normativa o tècniques de conducció o l’exigència de les revisions mèdiques per renovar el permís de conduir. Alhora, l’EMSSC mira de copsar la valoració que els ciutadans fan dels serveis que Trànsit proporciona: tant la informació del trànsit o de l’estat de les carreteres com l’ús del servei d’informació i atenció a les víctimes de trànsit. Finalment, aquest bloc vol copsar l’opinió de la ciutadania relacionada amb fenòmens relativament nous, com les zones de baixes emissions o les pràctiques de cotxe multiusuari (carsharing: el lloguer de cotxes per minuts o fraccions de temps) i carpooling (compartir cotxes privats per a desplaçaments prèviament concertats)
  • El tercer bloc recull aquelles variables relacionades amb la seguretat viària en el sentit més estricte. Aquí, les persones avaluen els límits de velocitat, l’estat de les carreteres, els radars de velocitat o les proves d’alcoholèmia i drogues, i en valoren l’eficàcia. El bloc també incorpora la valoració de mesures centrades en els diferents tipus de conductors: motoristes, ciclistes, conductors de cotxe.
  • Finalment, el quart bloc recull variables de classificació que facilitaran els creuaments amb la informació enregistrada en els blocs anteriors: el lloc de naixement, la nacionalitat, el nivell d’estudis i la situació professional i econòmica en són alguns exemples.

Visitar portal web >

Publicador de continguts

Publicador de continguts

Publicador de continguts

Publicador de continguts

Publicador de continguts

Publicador de continguts

Publicador de continguts

Publicador de continguts

Publicador de continguts

Publicador de continguts

Publicador de continguts

Publicador de continguts

Publicador de continguts